Indexfonder vinner i längden

20081117

"Tittar man på finansiell forskning finns det inget som pekar på ett samband mellan historisk avkastning och framtida avkastning."
Peter Norman

Källa:
di.se, Heta stolen, 081117, Peter Norman, ny Ordförande i Carnegie och VD för sjunde AP-fonden.
Läs mer!

20081108


_
Ibland ifrågasätts vårt nya pensionssystem med argumentet att det är storkapitalet som lurat på oss det för att vi ska investera våra besparingar i fonder och därmed berika banker och fondbolag.

Men anledningen är att pensionärerna blir bara fler och fler.

Men även om det nya pensionssystemet gynnar storkapitalet så är det nödvändigt. Pengarna i det gamla systemet skulle helt enkelt ta slut annars. Det insåg till och med socialistregeringen som införde systemet.

Alternativet hade varit att återinföra ättestupa.

Källa:
Aftonbladet: Så sattes vår framtid på spel
Läs mer!

Låt kapitalet arbeta för dig. Du ska inte arbeta för kapitalet. Tänk i termer av kapital och avkastning.

Kapitalet är som ett fruktträd. Trädet ska du inte hugga ned och äta av utan du ska enbart äta av dess frukt, avkastningen. Äter du av trädet så kommer du ju inte att få någon avkastning i framtiden.
Fruktträd

Frukten kan du även använda för att plantera nya träd det vill säga ackumulera nytt kapital.

Om du måste arbeta idag för ditt uppehälle så spara och ackumulera kapital och låt det växa. Rör aldrig detta kapital. Efter en tid behöver du inte längre arbeta för ditt uppehälle därför att ditt kapital arbetar för dig. Då är du ekonomiskt oberoende och kan arbeta för nöjes skull eller ägna dig åt ett kall eller fritidssysselsättning.

Själva träden, kapitalet ska du aldrig äta, bara frukten, avkastningen. Träden kan sedan stå där i generationer och dina efterkommande kommer även de att kunna vara ekonomiskt oberoende.

Relaterat:
Wealth of Nations, Adam Smith, 1776.
The Exellent Investment Advisor, multigenerational wealth, Nick Murray, 1996.
Läs mer!

20081027

Miljonärsreceptet är enkelt. Det handlar om att ackumulera kapital, att konsumera mindre, att inkomsterna ska överstiga utgifterna och att undvika konsumtionskrediter.

Spara 10 procent av din inkomst.

Man måste inte ens göra en budget även om det är ett bra hjälpmedel. Det räcker med att spara 10 procent av sin inkomst varje månad. Efter tio månader har du en månadslön i buffert. Spara långsiktigt.
 en mille $
En miljon dollar


Antag att du lägger ditt sparande i en indexfond med 10 procents avkastning per år och du har en inkomst på 15000 kronor i månaden så har du en miljon kronor efter 19 år. Då får du i genomsnitt 100 000 kronor per år i ränta och kan sluta spara 10 procent varje månad eftersom 100 000 kronor ger i snitt 8000 kronor i avkastning per månad vilket utgör ett extra tillskott i din ekonomi.

Om du har 20000 kronor i inkomst går samma övning på 17 år och om du har 25000 på 15 år.

Om du tycker att det är för lång tid att spara så kan du ju sluta lägga 10 procent av din inkomst när avkastningen blir större än ditt sparande. Om du har en inkomst på 15000 kronor i månaden innebär det att du sparar 10 procent av din inkomst i sju år. Då har du fått ihop ca 190 000 kronor och detta kapital kommer att ge lika mycket avkastning som ditt sparande så då kan du ju sluta spara och bara låta kapitalet jäsa av sig självt.

"Den första miljonen är svårast"

Efter ytterligare 18 år har du en miljon i kapital trots att du inte sparat ett öre, bara passivt förvaltat kapitalet de senaste 18 åren.

När du har en miljon i sparande i din indexfond så når du nästa miljon på åtta år. Miljonen efter det tar fyra år och du har din fjärde miljon efter ytterligare tre år. Två år senare har du fem miljoner kronor.

Relaterat:
Räkna själv! Ränta på ränta kalkylator
VA.se: Vi behöver en lågkonjunktur
di.se: Så blir du miljonär
Läs mer!

20081025

Efter börskraschen frågar spararen, -"Var tog mina pengar vägen? Den finansiella rådgivaren svarar, -"De gick upp i rök".

Det är lögn.

Just denna lögn är så inarbetad så de flesta finansiella institut använder den omedvetet. Rådgivarna får lära sig den utantill och de matar sina kunder med den omedvetna om att det är en osanning.

Vart tog då pengarna vägen?

Det handlar om en omfördelning av tillgångarna. Pengar eller värdet av pengar är "oförstörbara" precis om Einstein sade att energi är oförstörbar så är värdet av pengar oförstörbart. De pengar du förlorar hamnar i någon annans ficka. Men att säga detta till en sparare är lite för magstarkt för de flesta.

Hur går det till?

Vi kan ta Usama bin Laden som exempel. Han visste att det skulle bli en stor börskrasch den 11:e september 2001. Därför misstänkts han ha investerat mycket stora belopp i säljoptioner. De fungerar ungefär som en försäkring mot börsfall. Säljoptioner ökar nämligen i värde om börsen sjunker.

Ett annat sätt är att "blanka". Usama misstänks ha lånat stora mängder aktier som han sålde innan kraschen. När börskraschen kom så köpte han tillbaka aktierna till ett mycket lägre pris och gav tillbaka dem till ägarna. Mellanskillnaden behöll han.

Vad säger oss detta? Jo, en liten del av småspararens pengar hamnade i Usama bin Ladens fickor.

Men den största förtjänsten av en börskrasch har det fattiga i världen. Kortsiktigt får de svårare då gåvor till hjälporganisationerna minskar. På lång sikt är dock resultatet ett helt annat.


En vinnare
En av vinnarna.


När börserna världen över kraschar så får allmänheten och framför allt de rika mindre pengar i plånboken. Detta gör att de konsumerar mindre och priserna på varor och tjänster sjunker; till glädje för de fattiga.


Relaterat:
Dagen.se: Finanskrisen hotar världens fattiga
HD.se: Nedåt på Wallstreet
Sydsvenskan: Krisstämningen sprids
DN: Ett av de värsta rasen
Läs mer!

20081019

Som finansiell rådgivare borde man inte läsa ekonomitidningar, höra nyheter eller se på teve. Alla dessa medier är sensationslystna, ovetenskapliga och överdriver de kortsiktiga ekonomiska händelserna. Finansiella rådgivare borde egentligen bara läsa böcker och eventuellt skattemyndighetens hemsida för att uppdatera sig på lagändringar.

Det är nämligen så att huvuddelen av all rådgivning är långsiktig och då borde rådgivaren bara vara uppdaterad på de långsiktiga skeendena på marknaden annars riskerar rådgivaren att dra felaktiga slutsater av kortsiktiga händelser som enstaka börskrasher.

I dagarna har jag hört talas om att det skulle pågå någon slags finanskris, men det försöker jag ignorera. Jag investerar långsiktigt och därför är jag inte ett dugg orolig. Det ska bli spännande att läsa om denna kris om några år och då tänker jag inte läsa någon sensationsblaska utan gärna en vetenskaplig avhandling.

Relaterat:
Finanskrisen mumma för forskarna
Läs mer!

20080921

Brytpunkten blev ett väletablerat begrepp efter skattereformen 1991. Skattereformen som var en blocköverskridande politisk överenskommelse gick ut på att ingen skulle betala mer än 50 procent i skatt och att enbart 15 procent av befolkningen skulle betala mer än 30 procent. Idag betalar i princip alla mer skatt så överenskommelsen håller inte längre.

Brytpunkten är det belopp när man går från att betala 30 procent skatt till 50 procent.

Idag (2008) är kommunalskatten drygt 30 procent och den betalar alla som har en inkomst under 27383 kr per månad. På inkomster över 27383 kr så betalar man ytterligare en skatt den så kallade statliga skatten som är på ytterligare 20 procent alltså totalt 50 procent.

Om du exempelvis tjänar 3000 kr över brytpunkten så betalar du bara 50 procent skatt på dessa 3000 kr och 30 procent på övriga pengar.

Kommunalskatten är dock inte 30 procent längre utan högre än så i de flesta kommuner så om du har 35 procent skatt i din kommun blir procentsatsen du betalar 35+20 = 55 procent alltså blir det bara 45 procent av lönen kvar i din plånbok. Det finns ytterligare brytpunkt för höginkomsttagare där man betalar ytterligare en skatt; den så kallade värnskatten. Den är på 5 procent till och gränsen för att betala den går vid ca 500.000
kronor per år i inkomst.

Brytpunkten är viktig att känna till om man ska planera sin ekonomi. Är det exempelvis lönsamt att jobba övertid för en långpendlare som normalt har en inkomst på brytpunkten? Denna får ju enbart 45 procent av sin timlön i plånboken och detta ska täcka pendlingskostnaden.

Om du ligger på brytpunkten i lön kan det vara fördelaktigt att i stället för löneförhöjningar få andra förmåner från din arbetsgivare exempelvis mer semester, friskvårdsbidrag eller löneväxling. Löneväxling innebär att du får en tjänstepension av din arbetsgivare. I denna kan du då spara mer än de 12000 kr man får pensionspara som privatperson idag.

Att pensionsspara som privatperson för den som ligger över brytpunkten kan bli en mycket bra affär eftersom man får göra avdrag för 12000 kr. Dessa pengar behöver alltså inte beskattas förrän du blir pensionär, och eftersom de flesta pensionärer betalar mindre skatt är det bättre att betala skatten då. Om du idag betalar 55 procent skatt och som pensionär betalar 35 procent skatt istället så innebär det att du betalar 20 procentenheter mindre i skatt vilket under en pensionsspartid på 40 år motsvarar 96000 kr mindre i skatt som pensionär. Med ränta-på -räntaeffekten kan beloppet bli mångdubbelt större.

Relaterat:
Räkna ränta på ränta kalkylator
Läs mer!

20080902

Grattis Nordeakunder till Er första indexfond. Nordea har verkligen visat framfötterna på sista tiden och storsatsar på alla fronter. Det senaste är att de den 1:a September startade Nordea Indexfond Sverige.

Jag förutspår att denna fond kommer att slå alla andra aktivt förvaltade svenska fonder Nordea har inom en tjugoårsperiod.

Det finns tusentals vetenskapliga bevis på att passiv förvaltning slår aktiv förvaltning på lång sikt.

Nordea själva slår dock inte på stora trumman för sin nya fond utan säger att den inte kommer att slå index på grund av att avgiften på fonden är 0,4 procent. Men jag säger emot det påståendet. Fonden ger nämligen utdelning och räknar man in den så lär den lätt slå de flesta sverigeindex eftersom dessa inte innehåller utdelning.

Saxat från Nordeas Hemsida:

Indexfond som följer svenska börsen

Indexfond Sverige är en indexfond som följer utvecklingen hos det svenska börsindexet OMX Stockholm Benchmark Cap_GI (OMXSBCAP). Det är de 80 till 100 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen.

Rekommendationer för Indexfond Sverige

Fonden passar dig som sparar långsiktigt. Ett sparande i fonden bör kompletteras med aktiefonder som placerar i utlandet samt räntefonder för en ökad riskspridning.
Vi rekommenderar en spartid på fem år, men beroende på
risken i ditt övriga sparande kan den rekommenderade spartiden antingen vara längre eller kortare. Du bör inte placera i fonden om du inte är beredd att acceptera kortsiktiga kurssvängningar.

Förhoppningsvis kommer Nordea att starta även utländska indexfonder eller varför inte en global indexfond för de sparare som vill ha passiv förvaltning? Forskning har visat att en global indexfond något överviktad mot småbolag är den bästa långsiktiga investering man kan ha.

Källa:
Nordea.se Prospekt m.m. finns för nedladdning
Läs mer!

20080621

Nu råder fullt räntekrig på marknaden och till och med storbankerna har vaknat av stridslarmet. Bjässen Nordea, den största banken i norra europa, har börjat locka kunder med fasträntekonto, SEB hakar på trenden även Swedbank försöker hänga med. Handelsbanken den fjärde bjässen sover dock sött fortfarande.

catfight
Tidigare har det bara varit nischbankerna och mindre sparinstitut som lockat med höga räntor. Många kunder har dock alltför sent fått erfara att de små institutens riskfria sparande varit allt annat än riskfritt efter att exempelvis Custodia gick i konkurs. Custodia erbjöd upp till 10 procents ränta och många satte in mer än bankgarantins 250 000 kr och dessa sparare förlorade pengar. De sparare som drabbades extra hårt var de som bundit upp sina pengar. Dessa omfattas nämligen inte av bankgarantin. Då känns det betydligt tryggare att investera i exempelvis Nordea som knappast kursar i första taget.

Den bank som idag har högst ränta är Lettiska Parex bank. De är Lettlands största och äldsta bank (bildades 1992). Deras affärsidé är dock mycket riskfylld. De lånar in pengar här i Sverige och lånar ut samma pengar i Lettland. Det har visat sig att Swedbanks's liknande verksamhet drabbats av ordentlig frossa. Både Swedbanks och SEB's baltiska verksamheter värderas till noll kronor. Det är möjligt att en stor bankkris står för dörren i Baltikum. Risken för kreditförluster (dvs. när låntagarna inte kan betala tillbaka sina banklån.) är mycket stor då luften gått ur den baltiska konjunkturen.


Källor:

E24, Baltisk bankfrossa
Storbankerna ger sig in i kriget
Sydsvenskan, Vanligt bankkonto glödhett
Privata affärer, Tjäna på bankernas räntekrig
Läs mer!

20080516


Affärsvärlden skriver att Merrill Lynch sätter tvångströjor på sina analytiker efter att de givit alldeles för generösa köpråd. För att bättra på aktieanalytikernas urusla förutsägelser tvingar Merryll Lynch dem att ge säljrekommendation på minst 20 procent av alla företag de bevakar.

Dåligt av Merryll Lynch. Vad de istället borde göra är att sätta munkavle på aktieanalytikerna!

Vetenskap och beprövad erfarenhet visar att analytikerna är sämre än slumpen på att välja framgångsrika aktier. Så om de bara höll tyst så skulle Merryl Lynch's kunder tjäna betydligt mer pengar än de gör idag.

Förutom att aktieanalytikerna är fullständigt inkompetenta så har de varit rent kriminella med. Merryl Lynch tillsammans med nio andra mäklarbolag fick böta 1,4 miljarder dollar 2003. Detta för att analytikerna medvetet rekommenderade fel bolag.

Källa:
Afv.se: Analytiker får tvångströjor
Analytiker vågar inte säja sälj

SEC: http://www.404.gov/news/press/2003-54.htm
Läs mer!

20080510

Michael Jensen gjorde en vetenskaplig undersökning av fonder och deras avkastning i förhållande till risk under en period från 1945 till 1964.

Undersökningen publicerades i The Journal of finance 1965. Jensen var den första person som undersökte fonders avkasting i förhållande till vilken risknivå fonden hade. Jensen kom fram till att om man ägt en väl diversifierad aktieportförj med samma risk som fonderna hade så skulle man ha fått 15 procents bättre avkastning.

Han konkluderade också att av 115 undersökta fonder var det enbart 15 stycken som slog index. Efter det frågade han sig; Om inte experterna med alla sina resurser, kunskaper och fakta kan slå en indexfond, vem kan då göra det?

Jensens undersökning slog först fondindustrin med häpnad eftersom den var overdersäglig. Industrin var dock inte intresserad av att sprida denna kunskap till allmänheten och har fortsatt i samma fotspår sedan dess. Här är ett svenskt exempel:

En 57-årig kvinna i Västergötland anlitade en expert på Sparbanken i Skaraborg att förvalta hennes arv värt sex miljoner kronor. När experten var klar med sin förvaltning hade hon en skuld på en miljon kronor.

Källa:
Aftonbladet: Banken slarvade bort arvet
Indexfunds The 12-step-program, s51, ifa.com
Läs mer!

20080506


En blind apa eller en 40-årig metallarbetare från Ulricehamn slår lätt aktieanalytiker. I en undersökning mellan 1990-1994 fastlår professor Bing Liang vid Case Western Reserve University att en blind apa som kastar pil på en aktiesida i tidningen Wall Street Journal och sedan köper de aktier han träffar får 4,5 procents avkastning.

Aktieanalytiker som väljer lika många aktier får minus 3,8 procents riskjusterad avkastning.

Den som satt sina besparingar i en indexfond (Dow Jones) under samma tid hade fått 7 procents avkastning. Aktiv förvaltning är alltså bara en fluga. Vetenskap och beprövad erfarenhet visar att det är indexfonder som gäller.

Källa:
Forbes.com - Monkey business
Aftonbladet - Fondknepen som kan ge en miljon
Affärsvärlden - Den senaste flugan i fondmodet

Läs mer!

20080416

Av Sveriges 50 största fonder blev 78 procent slagna av indexfonder under en tioårsperiod mellan 1997-2007.

Källa:
Undersökning gjord av Uppdrag granskning citerad i E24, Fonder sämre än index
Läs mer!

20080404

Ny gratis server för indexfond.nu på ett gratis webhotell testar vi just nu. Hör av dig om vad du tycker om det nya webhotellet. Det heter ByetHost och ska ha de snabbaste svarstiderna i världen. I alla fall om man jämför gratishotell.
Läs mer!

Indexfond.nu står i grunden för en kristen etik men vi säger inte att vi aldrig kommer att investera i oetiska bolag. Det är helt enkelt ett för svårt löfte att hålla. Men vi strävar i alla fall mot etiska bolag.

Etik i fonder går ofta ut på att undvika investeringar i tobak, alkohol, vapen och pornografi. Men med dagens börser är det svårt om inte omöjligt att undvika dessa placeringar. Företagen i sig äger andra företag som äger andra företag och så vidare. Detta kallas korstvist ägande och medför att det inte går att undvika investeringar i tobak, alkohol, vapen och pornografi. Men man kan försöka och ha det som mål att minska sådana innehav.

Men är fondetiken i stort bara ett luftslott? Etiska fonder har blivit oerhört populära de senaste åren. Mellan 2005 och 2006 mer än fördubblades det svenska sparandet i etiska fonder från fyra till 11 procent, och 123 miljarder svenska kronor ligger i de Etiska fonderna. Detta är givetvis oerhört lönsamt för de över 100 svenskregistrerade fonderna med etisk profil.

Fondbolgen kallar dock fonder för etiska trots att de betalar skyhögt mer för reklam än för etik i sina fonder. Etik etiketten handlar i de allra flesta fall bara om marknadsföring.

Ett sätt att påverka är genom ägandet. Ärkebiskop Anders Wejryd säger, "att Svenska kyrkan seriöst försöker ta ansvar när man väljer hur man placerar... Ambitionen är att påverka företag inom tveksamma sektorer genom att vara ägare".

Sjunde AP-fonden ger storbankerna kraftig kritik för bristande etisk hänsyn i sin förvaltning. AP-fonderna själva har dock investerat två miljarder i företag som exempelvis tillverkar kärnvapen och klusterbomber. Detta visar bara hur svårt det är att undvika oetiska bolag.

Enligt en doktorand i praktisk filosofi är det till och med bättre att strunta i den etiska delen när man investerar och i stället ge av avkastningen till välgörenhet.

Källa:
Dagen.se Etiska fonder - bara yta och hyckleri
HD.se Mer pengar i etiska fonder
Sydsvenskan Omöjligt leva upp till idén om etisk fond
Sydsvenskan Kyrkan investerar i krig och alkohol
DN.se Fondbolag betalar skyhögt mer för reklam än för etik
HD.se Sjunde AP-fonden kritiserar bankerna för bristande etik
HD.se AP-fonder investerar i kärnvapen
Läs mer!

20080330

Föga förvånade avslöjas att ingen sverigefond slog index år 2005-2007. Detta presenteras som en nyhet.

Detta visste dock vetenskapen redan för över hundra år sedan.

Louis Bachelier Louis Bachelier, 1890
År 1900 presenterade en vetenskapsman vid namn Louis Bachelier sin avhandling och i denna bevisade han att det inte går att slå index under en längre tid. Han utvecklade "The Random Walk Theory" och detta gjorde han fem år innan Albert Einstein presenterade sin "Random Walk Theory". Professor Bachelier var ett geni som inte blev erkänd av sin samtid. Men idag vet vi att han hade rätt. Ändå placerar vi i aktivt förvaltade fonder för att försöka slå en indexfond. Visst går det för en fond att slå index, men bara under några få år.

Ska man investera långsiktigt det vill säga mer än fem år så är den enda rätta placeringen en passivt förvaltad indexfond. I DN's artikel går man ett steg längre. Enligt den skulle det till och med vara bättre att placera sina pengar slumpmässigt än att försöka förutspå hur de olika fonderna kommer att gå.

Källa:
DN, PPM slumpen bättre än vi
Läs mer!

20080220

Vad gör man om man vill ha en egen depå men med samma höga avkastning som en indexfond ger?

Det fungerar utmärkt. Dels finns det idag börsmäklade indexfonder och dels kan varje duktig mäklare sätta ihop en indexerad portfölj av börsens utbud av aktier. Att använda mäklare kan till och med vara bättre i många fall. En duktig och seriös mäklare eller finansiell rådgivare kan skräddarsy en optimal portfölj för precis din ekonomi.

Det man ska tänka på i dessa fall är att ha en tät kontakt med mäklaren, minst en gång per år för att rebalansera portföljen. Förändringar i placerarens ekonomi och förändringar i marknaden behöver avspeglas så att portföljen inte kommer i obalans.

Rådgivning är av yttersta vikt för alla även för den som enbart vill ha indexfonder i sin portfölj. Det finns nämligen en vetenskapligt bevisad optimal riskbalans som är grundad på spararens egna kunskaper, tidshorisont, riskvilllighet och placerarens övriga ekonomi. Rådgivaren sammanställer dessa fakta och ger utifrån empirisk vetenskap ett förslag på åtgärder i portföljen. En optimerad portfölj innehåller sällan enbart indexfonder utan kan även innehålla exempelvis ränte- eller obligationsfonder.

Läs mer!

20080215

Penser lägger ned indexfonder.

Penser fonder skriver en motivering till andelsägarna:
"Dels har marknaden hunnit ikapp dessa fonder så till vida att fondandelsägaren idag lika lätt, och i vissa fall billigare, kan skapa samma exponering som fonderna, dels vill vi fokusera på ett färre antal fonder inom områden där vi anser oss kunna leverera ett mervärde utifrån förvaltarnas kompetens."

Ett misstag anser jag då den Svenska marknaden för indexfonder är långtifrån mättad. Sverige ligger ca 30 år efter USA när det gäller investeringar i indexfonder, och i Sverige är enbart 3,4% av investerat kapital i indexfonder mot ca 10% i USA. Det finns alltså en oerhörd marknadspotential i passiv förvaltning.

Tyvärr har inte indexfonder lika goda marginaler för fondbolagen som en aktivt förvaltad fond. I en aktivt förvaltad fond kan man ta ut ca 1,4% i snittavgift och det är ca en procent mer än i en indexfond. Många aktivt förvaltade fonder är idag i själva verket indexfonder. Många fondbolag gör det enkelt för sig och kallar sina indexfonder för aktivt förvaltade fonder så kan det ta ut en betydligt bättre avgift.(Detta gäller dock ej Penser fonder.) Detta mot bakgrund av att det finns överväldigande vetenskapliga bevis för att en indexfond är en mycket bättre placering än en aktivt förvaltad fond.

Konkurrensen bland indexfondsförvaltarna blir lidande av att Penser viker sig i frågan om passiv förvaltning. Avanza som kanske har den populäraste indexfonden Avanza Zero, fonden helt utan avgifter, kan dock inte hoppa av lycka på grund av detta. Denna fond har begränsningar och man kan inte investera större belopp i den fonden. Jag tror inte Avanza Zero är en stark konkurrent på indexfondsmarknaden då den har dessa begränsningar.

Xact fonder är då en starkare konkurrent men det är tveksamt om Xact, Aktiespararna, SPP, Kaupthing eller Moderna Fonder kommer att kunna ta över marknadsandelar från Penser. Vi ska inte glömma att Penser inte lägger ned alla sina indexfonder och på den svenska marknaden där Xact, Zero och andra verkar är ju faktiskt Penser kvar.

Dessa fonder avvecklas hos Penser fonder:

Aktieindex Europa, Aktieindex USA, Aktieindex Japan, Finansfonden, Telekomfonden och Läkemedelsfonden.

Dessa fonder finns kvar:

Aktieindexfond Sverige, Erik Penser Sverigefond, Erik Penser Globalfond, Erik Penser Hedgefond, Erik Penser Likviditetsfond Sverige, Erik Penser Obligationsfond.

Erik Penser har även utmärkta aktieindexobligationer i sitt sortiment. Dessa s.k. struktuerade produkter har ibland fått dåligt rykte genom att andra bolag tagit ut dolda avgifter. När det gäller Pensers strukturerade produkter har de inte vad jag vet fått några anmärkningar när det gäller dolda avgifter. Penser är ständigt påpassad av finansinpektionen och produkterna jag hittills har sett är transparenta, väl genomlysta och redigt granskade i sömmarna. De har hittills haft bättre kvalitet och givit ett betydligt bättre mervärde än storbankernas aktieindexobligationer.

Men det är med sorg jag ser Pensers indexfonder gå i graven. Jag skulle vilja vädja till Penser att tänka över detta igen då jag är övertygad om att marknaden har en stor potential och när den så småningom mognar och då kommer vi att få se fler indexfonder.

Passiv förvalting är framtiden. Om man ska låta förnuft, vetenskap och beprövad erfarenhet råda. Det gäller bara att få ut den informationent till Svensson. Penser, Xact, Avanza och andra bolag med indexfonder borde i ärlighetens namn göra en gemensam kampanj för att nå ut med budskapet!


Källor:

Mer om aktieindexobligationer.
Utländska aktieindexfonderna avvecklas
Penser skrotar hälften av fonderna
Fondslakt hos Erik Penser
Läs mer!

20080201

Vill du ha 300% avkastning på kort tid så är inte indexfonder det bästa alternativet. Indexfonder kan verka tråkiga. De rullar på utan att något intressant händer. Det är inte något för storspelaren som vill ha mycket hög avkastning och vågar ta stora risker.

För den som inte vill ta några risker alls är inte heller indexfonder en bra investering. För dem är indexfonder allt annat än tråkiga då de representerar en högriskplacering. En indexfond innehåller massor av marknadsrisk, ja all marknadsrisk som går att ha. Dessutom är indexfonder oftast utsatta för geografisk risk. Det vill säga de brukar spegla marknaden i en region som exempelvis Sverige. Om då marknaden viker i Sverige och landet går in i en lågkonjunktur så följer givetvis svenska aktier efter och därmed sjunker även indexfonder.

För den som vill investera på kort sikt eller bara på några få års sikt är inte en indexfond heller en bra investering. En ytterligare kategori är de som har väldigt små marginaler i sin ekonomi och därmed inte har råd att förlora kapital.

Aktieindexobligation bättre

I de fallen ovan så är andra alternativ bättre. De bör satsa på en räntefond eller ett bankkonto eller kanske en strukturerad produkt. Varför inte en aktieindexobligation? Via många aktieindexobligationer kan du få bättre avkastning än en indexfond om marknaden går uppåt. Om marknaden viker så minskar din indexfond i värde men i en aktieindexobligation kan du ha 100% skydd så att du får tillbaka hela 100% av det nominella beloppet du investerat.

Men vad är haken då? Jo, om din strukturerade produkt eller aktieindexobligation löper på exempelvis 3 år så får du ju ingen ränta på pengarna under tiden. Den ränteförlusten är vad du får betala utöver courtage.

Vill du ha högre risk så finns aktieindexobligationer med så kallad överkurs. Dessa kan du teckna till exempelvis 10% överkurs vilket innebär att du kan förlora 10% av nominellt belopp. I utbyte mot den högre risken kan du på dessa varianter få en betydligt bättre avkastning, i bland kan till och med avkastningen fördubblas.

Sammanfattningsvis så bör dessa placerare undvika indexfonder:

  • Den som vill ha mycket hög risk
  • Den som vill ha låg risk
  • Den som vill investera kortsiktigt
  • Den som har små marginaler i sin ekonomi
Läs mer!

20080130

Uppdrag granskning har tagit en titt på hur stora avgifterna i vanliga fonder egentligen är. Ett exempel är bankerna som tar ut 1,5% i avgift per år. Adderar man avgiften under 33 år på en sparad hundralapp så finns det bara 61% kvar och då är alltså den sammanlagda avgiften 39% av sparandet.

Bankerna försvarar sig med att jämförelsen inte är rättvis då fonderna förhoppningvis har växt under tiden men en granskning av Morningstar visar att 78% av fonderna har inte lyckats slå sitt jämförelseindex under en tioårsperiod.

Detta är inga nyheter egentligen. Redan år 1900 lyckades Louis Bachelier bevisa matematiskt att det inte går att slå en indexfond långsiktigt. Åtskilliga nobelpristagare i ekonomi har gång på gång gått igenom decennier av börsstatistik och visat att det Bachelier räknade ut för över hundra år sedan stämmer.

Källa:
Sydsvenskan: 39 procent av fondsparandet kan ätas upp av avgifter

Aftonbladet
Webbtv: Så äter fondavgifterna upp dina pengar
Så vilseleds DU av banken
Fondbolagen slår tillbaka mot kritiken
Läs mer!

20080129

"Vart sjunde år skall du låta vara ett friår. Och så skall det förhålla sig med friåret: Varje långivare som har lånat något åt sin nästa skall då efterskänka sin fordran. Han får då inte kräva sin nästa och broder, ty ett Herrens friår har då blivit utlyst."(5Mos15)


Idéen med skuldsanering och skuldavskrivning är inte ny utan finns som citatet visar redan för flera tusen år sedan i Mose lag. Moses menade att om lagen respekterades så skulle det inte finnas någon fattig i landet, dock åtlyddes inte lagen och Moses skriver senare uppgivet att fattiga alltid kommer att finnas.

I skrivande stund utreder regeringen ett regelverk om att skulder ska skrivas av efter ett antal år. I Finland skrivs skulder av efter 15 år och för många som har skulder sedan 20-30 år tillbaka skulle en sådan förändring i regelverket kunna vara en lösning. Många är skuldsatta för livet idag.

Att införa en sådan regel är en sund åtgärd då den hjälper på två sätt. Dels ger det en nystart till de skuldsatta. De som idag känner att det är meningslöst att ta ett jobb då de ändå aldrig kommer att blir skuldfria. Och dels kommer det att sätta press på banker och lånebolag att inte vara så våghalsiga när det gäller utlåningen. Redan idag har exempelvis Swedbank stoppat samarbetet med SMS-låneföretag som satt tusentals ungdomar i skuldfällan. Mycket bra initiativ av Swedbank som på detta sätt räddar många av sina egna kunder från att ta impulsiva lån.

Dessutom förekommer en lukrativ handel i dag med skuldebrev. Dessa säljs till rabiata indrivare som utan vidare kräver människor som redan lever på existensminimum på pengar.

Både Kronofogden och Konsumentverket vill införa obligatorisk kreditprövning innan ett lån beviljas för att hindra att fler hamnar i låneträsket eller förvärra en redan usel ekonomi. Var fjärde ung människa med SMS-lån har nämligen redan skulder hos fogden. Ett sätt att hjälpa de unga vore att införa ekonomi som skolämne. Många skulder uppstår då det finns en brist på kunskap hur man lägger upp en ekonomi. Idag är 11000 ungdomar är skuldsatta hos Kronofogden. Och hundratusentals andra har inte råd att betala sina räkningar.

Det finns en myt som säger att de som hamnat hos kronofogden hamnat där på grund av dålig moral, slarv eller av ett vidlyftigt liv. Detta är dock inte sant. De flesta som hamnat där på grund av omständigheter de själva inte kunnat påverka exempelvis sjukdom, olycka, andras misstag eller skilsmässa. Klassiskt är den lille egna företagaren som har en stor kund som plötsligt inte kan betala en leverans kunden redan fått. Den lille företagaren går i konkurs och eftersom han eller hon blivit tvingad av banken att personligen stå för alla skulder så döms denne till en livstid med betalningsanmärkningar.

Hela samhället skulle definitivt tjäna på att införa en 15 års gräns. Fler människor skulle kunna starta företag och fler skulle känna mening med att jobba. Fler skulle komma ut i arbetslivet och betala skatt. De enda som gynnas av dagens system är inkassobolagen, som givetvis sågar förslaget.

Hur får man skuldsanering?


Skuldsaneringslagens krav är att:
  • Du är så svårt skuldsatt att du inte på något sätt kommer att kunna betala dina skulder på många år (s.k. kvalificerad insolvens).
  • Det är skäligt med hänsyn till dina personliga och ekonomiska förhållanden.
  • du är folkbokförd i Sverige.
  • Du får inte ha pågående näringsförbud. (Källa:Kronofogden)
  • Du får inte tidigare haft skuldsanering
Att ansöka om skuldsanering kan man få hjälp med av kommunens Budget och skuldrådgivare. Utöver kraven ovan bör man ha försökt att bli av med skulderna på andra sätt.

Tyvärr får 40% av ansökningarna avslag av Kronofogden. De som får skuldsanering måste leva på existensminimum under fem år.

Idag är det rekordmånga som ansöker om skuldsanering. Detta på grund av att det blivit färre krav för att få skuldsandering. Skuldsanering är bra för att det ger människor en möjlighet att komma ur en hopplös situation där de ligger andra till last. Men är framför allt bra för samhällskroppen som får tillbaka en arbetande skattebetalare.

Ett land där nåd får gå före rätt kommer alltid att vara mer rättvist än orättvist.


Läs mer!

20080110

Men lär sig få en bra ekonomi genom att lära av andra som redan har lyckats. Men ett led i hur man lär sig det är också att studera de som misslyckats fatalt, så man inte bara vet hur man ska göra utan även hur man inte ska göra.

Hur man totalförstör en ekonomi


Församlingen Karisma, i Stockholm totalraserade sin ekonomi genom försummelse som ledde till bedrägerier, lögner, falska profetior och bokföringsbrott. Brotten mot bokföringslagen lade en ödesdiger grund för församlingens framtida konkurs.

Bokföringsbrotten som förmodligen var oavsiktlig försummelse gjorde att församlingens pastorer Stockholm Karisma Centertappade all kontroll över utvecklingen och förlitade sig på känslor och tro av hur ekonomin låg till istället för reda siffror. Detta var början till kaos. Pastorerna vägrade dessutom att lyssna när goda råd gavs. De avfärdade arrogant det hela och fortsatte tuffa på som ingenting hänt. Pastorerna blev pressade av leverantörer och andra som ville ha betalt. När människor utsätts för press kan de ta till metoder de aldrig annars skulle ha anammat. De började ljuga. De ljög för för långivare, leverantörer och sin församling. De blev desperata och började profetera falsk i Guds namn för att få in mer pengar från församlingen. Bokföringsbrotten blev så småningom urkundsförfalskning egenmäktigt förfarande och grovt bedrägeri. Pastorerna är dock inte åtalade.

Tidslinje

1996 Skuld 0,5 miljoner kronor

Församlingen proklameras och startar bibelskola. 100 medlemmar. Fokus på människan, enkelhet och bön. Men missgärningarna börjar också, bokföringsbrotten startar redan här.

1997 Skuld 0,7 miljoner kronor

Församlingen byter lokal till Citykyrkans lokaler börjar värva medlemmar från andra pingstförsamlingar. Inget bokslut upprättas för år 1996. Förmodligen saknas både dagbok och årsbok som enligt lagen ska finnas.

1998 Skuld 0,8 miljoner kronor

Carola och Runar blir affischnamn. Församligen lyckas göra bokslut för 1996 och 1997. Nu har församligen för första gången chansen att lägga bokföringsbrotten bakom sig. Församlingen bildar förlaget Karisma media som ger ut boken "Kan man tjäna Gud och pengar?" av bröderna Eurell. Boken blir en succé tack vare förslagschefens goda näsa. Förlagschefen räddar på detta sätt församlingen från en ekonomisk katastrof. Detta är Församligens andra stora chans att få ordning på ekonomin. Förlagschefen engagerar revisionsfirman Ernst & Young för att få ordning på ekonomin. Trots denna insats så saknas ändå bokslut detta år.

1999 Skuld 1,5 miljoner kronor

Den framgångsrike Förlagschefen får sparken efter att han påpekat otukt hos en ledare i församlingen och avtalet med Ernst & Young sägs därefter upp. Senare visar det sig att Förlagschefen har haft rätt hela tiden. Vänsterprasslet utvecklar sig till en skandal och en av konsekvenserna blir att en av församlingens avdelningar, Filippus Army, får läggas ned. Karisma storsatsar på hemlösa och utslagna. Bokslut saknas, kvitton och verifikationer samlas i kartonger och kassar i strid mot bokföringslagen.

2000 Skuld 1,5 miljoner kronor

Bokslut enligt bokföringslagen saknas.

2001 Skuld 4,5 miljoner kronor - underskott 3,3 miljoner kronor

Först nu upprättas bokslut för de saknade åren. Församlingen Karismas tredje stora chans att få ordning på ekonomin. "Det året - 2001 - går församlingens ekonomi back med drygt tre miljoner kronor. Men det är ingenting som församlingsmedlemmarna vet något om. Inte heller äldstekåren informeras. I princip hela äldstekåren avgår en efter en då demokrati saknas i församlingen.

2002 Skuld 8,9 miljoner kronor underskott 6,4 miljoner kronor

Nu skriver ledningen på nya hyreskontrakt och får en årshyra på 9,5 miljoner kronor. En medarbetare varnar församlingsledningen och ifrågasätter de höga hyrorna. Han avspisas abrupt.

2003 Skuld 13 miljoner kronor

Församlingens ledning uppmanar medlemmarna att ta var sitt lån på 25000 kr för att rädda den sociala verksamheten. Ledningen anser att de fått löften om kommunala bidrag av den borgerliga majoriteten i Statshuset men som inte infrias av den nya Socialdemokratiska majoriteten. Nu startar ledningen en lånekarusell. Ledningen ljuger för låntagarna och säger att de bara behöver låna tillfälligt. I själva verket finns det inga möjligheter för församlingen att betala tillbaka några lån, vilket ledningen är väl medveten om. Församlingens revisor slår larm till ledningen men blir ignorerad. Detta är ytterligare en chans för ledningen att vända om.

2004 Skuld 11 miljoner kronor

De anställdas löner betalas inte längre ut samtidigt som vältrar sig ledningen i lyx och representerar för femsiffriga belopp. Församlingen är nu 800 medlemmar.

2005 Skulder 12 miljoner. Konkurs.

__

Karisma budgeterar pengar som ska komma in som aldrig kommer. Detta liknar Skandias embedded value redovisning, där man budgeterar eller till och med bokför värden som inte ännu har realiserats. Ledningen skyller ifrån sig och menar att de har fått löften från kommunen och andra som aldrig uppfylldes.


I Armén brukar man säga att om två personer har ansvaret för en uppgift så har de 2% var. Om en person får ansvaret för en uppgift så har han/hon 100% ansvar. Församlingen Karisma gick i kvav på grund av uselt ledarskap och arrogans men framför allt är det ett resultat av överlagda brott mot Guds bud.

Hur sköter man sin ekonomi?

1. Låt inte lögnen få inträde. Tala sanning hur illa det än är. Sanningen kommer alltid fram förr eller senare. Man behöver inte berätta allt för alla men man får inte föra någon bakom ljuset.

2. För dagbok över alla transaktioner och sätt in att verifikationer i kronologisk ordning i ett register. Det behöver inte vara krångligt system. Sätt in alla betalda fakturor i en pärm och alla obetalda i en annan. Redovisa bokslut varje månad. Förr var detta ogörligt men med dagens datasystem går det på några sekunder. Detta blir en ekonomiskt rapport som snabbt avslöjar vartåt det lutar. Anlita någon pålitlig att sköta detta om kompetens eller tid saknas.

4. Lyssna och tag emot rådgivning när den ges. Ödmjukhet och lyhördhet är inte otro eller feghet utan vishet. "Stolthet går före undergång, och högmod går före fall."(Ord16:18)


Källor och mer läsning:
Dagen om Karisma, del 1, 2, 3, 3b, 4, 5, 5b, 6.
Pastorerna uttalar sig; 1, 2, 3, 4

Jag var med i Stockholm Karisma Center
Starka reaktioner mot pastors tv-deltagande
Pastor erkände urkundsförfalskning
Förundersökning mot Karismapastorer nedlagd
Carolas kyrka går i konkurs
Jag förstår att människor är besvikna
Kontroversiell församling blev kyrkan som aldrig sover
Karisma har splittrats till Celebration och Böneinitiativ

Nya församlingar efter Karismakraschen
Läs mer!

20080101

Ränta på ränta räknare


Här kan du räkna ränta på ränta och även andra beräkningar såsom nuvärde och pension.

Kalkylator




“Den starkaste kraften i Universum är ränta på ränta.”
Albert Einstein


Antag att du vill spara pension till ett nyfött barn med 50 kr i månaden.
Du börjar med att klicka i Retirement i den vänstra kolumnen, sedan fyller du i 600 vid Annual Addition som betyder årlig insättning (50*12= 600). Current Principal hoppar vi över, det fyller man in om man har något startbelopp.

Years to Grow = Antal år i vårt fall 65 år.

Efter det fyller du in räntesats vid Growth Rate i vårt fall 10% vilket motsvarar en svensk indexfond ungefär.

Sedan ska vi fylla i utbetalningen, Years to Pay Out betyder antal år för utbetalning och vi säger i vårt fall 20 år. Det sista är räntan igen, men under utbetalningen och vi kör på 8% här då vi under utbetalningstiden har del av pengarna på ett konto istället.

Sen är det bara att klicka på Calculate så får du ut vilket belopp det blir per år som barnet får.
I vårt fall får barnet ca 300000 kr per år.

OBS!
Använd punkt som kommatecken då det är en amerikansk räknare.
Läs mer!