"Unga riskerar att råka illa ut". Så uttrycker dn.se konsekvenserna av att vi idag inte har någon obligatorisk ekonomi i grundskolan. Givetvis blir resultatet brister senare i vuxenlivet för de som inte läser ekonomi frivilligt.
"Det finns alldeles för lite kunskap om sparande", tycker Mika Burman Götz, vd för Unga aktiesparare. Hon räknar upp de fem värsta fallgroparna för en god ekonomi;
"Det finns alldeles för lite kunskap om sparande", tycker Mika Burman Götz, vd för Unga aktiesparare. Hon räknar upp de fem värsta fallgroparna för en god ekonomi;
- Du är ett offer för småutgifterna. - impulsköp, detta medför att man saknar en buffert.
- Du lånar i stället för att spara för att köpa prylar.- Lån ska bara tas för att göra investeringar som ger mer i avkastning än vad räntan kostar. Till exempel om du i framtiden köper en bostad.
- Du sätter sparpengarna på ett och samma ställe. - dålig diversifiering ex köper man bara två aktieslag i samma bransch eller som har verksamhet i samma geografiska region.
- Du vet inte vad du köper. - man handlar på måfå utan att jämföra produkter både när det gäller sparande och andra prylar
- Du lever bara för dagen. - man satsar kortsiktigt istället för på pensionsförsäkringen som är enormt viktig för dagens unga.
Jag skulle vilja trycka extra hårt på nummer 5. Se befolkningspyramiden. När man inser att pensionspengarna är kraftigt reducerade tills dagens ungdomar går i pension så förstår man att man måste spara själv. Folkhemmet är ingen garanti för dagens ungdom. Med dagens beräkningar kommer de att få leva på halva sin lön som pensionärer om de inte sparar själva.
Detta är något som grundskolan borde lära ut. Jag hade tur och hade en lärare, i högstadiet som i samhällskunskapsundervisningen både lärde oss att spara och tom att deklarera. På den tiden fanns det inga förenklade självdeklarationer. Tack Erik B!
Lögner styr investeraren
En sådan undervisning ska givetvis vara grundad på vetenskap och beprövad erfarenhet. Idag kan fondbolag och lurendrejare slå i folk vad som helst när det gäller investeringar. En sådan modern myt är att det idag skulle finnas datorprogram eller finansgenier som kan överlista börsen och tjäna storkovan på att vara smartare än alla andra investerare. Så det räcker alltså för banken att anställa en sådan att sköta en fond och så har man den perfekta investeringen. Lögn!
Idag är det team som styr superdatorer vilka investerar och supersnabbt parerar rörelser på börsen och ingen enskild människa kan idag göra enorma vinster på börsen utan att ha tur och då kan man lika gärna investera i Lotto eller en enarmad bandit. En enarmad bandit ger dock tillbaka 98-99 kr på varje satsad hundralapp. Börsen ger 110 kr på ett år.
Sanningen finns i index
Det enda rätta är att investera i en indexfond - förvånande nog så ger den på lång sikt mer än andra fonder eftersom den har lägre avgifter som ett resultat av en mycket enkel förvaltning. Vet du vad som är världens enklaste jobb; Jo, förvaltare för en indexfond. Det är bara att följa John! Förvaltaren behöver bara kopiera börsen som helhet. Och på detta sätt får man 10% avkastning per år. (En erfaren indexfondsförvaltare kan kanske få någon procent till i avkastning genom enklare fundamental analys.) För en tidshorisont på 7 år eller mer är indexfonden helt överlägsen som sparform. Fondbolagen är mycket medvetna om detta och redovisar sällan historik längre än 10 år.
Sanningar som är vetenskapligt bevisade - sådant borde grundskolan lära ut.
--
Relaterat:
Färre unga äger aktier
Ekonomer kräver ekonomi i skolan
Skolan borde lära ut privatekonomi
Aktiespararna missnöjda med alliansen
Odell ska lära svenskarna sköta sin privatekonomi
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar