Indexfonder vinner i längden

20071128

Vad ska man välja i PPM-valet? Den frågan ställer sig många idag. Och frågan är berättigad. Premiepensionen kan utgöra en betydande del av din totala pension.

Premiepensionens storlek kommer till en ansenlig del bestämmas av hur stor risk du vågar ta. Risk och avkastning hänger ihop. Låg risk ger låg avkastning men hög risk ger inte automatiskt hög avkastning. Därför måste risken vara väl avvägd. För hög risk och du förlorar kapital. Andra faktorer som spelar in är tidshorisonten, din värdepapperskunskap, andra inkomster, förmögenhet och sist men inte minst fondavgifterna.

Det som idag är vetenskapligt bevisat är att en global indexfond med inslag av småbolag ger bäst resultat vid hög risk. Det ämnet kommer inte att behandlas här. Det kan du läsa om på andra ställen på denna hemsida.


Tidshorisont

Hur lång tid kommer du att spara? När ska du gå i pension? Antag att du har längre tid än 10 år på dig då behöver du inte lägga ned så mycket möda på denna del. Vid en så lång tidshorisont så är det bara att välja 100% av kapitalet i en indexfond.

Har du kortare tid än 10 år så finns det en enkel generell regel:

Med 9 års tidshorisont så lägger man 90 % av kapitalet i en indexfond och 10% i en räntefond. Med 8 års tidshorisont så lägger man 80 % av kapitalet i en indexfond och 20% i en räntefond.
Med 7 års tidshorisont så lägger man 70 % av kapitalet i en indexfond och 30% i en räntefond, osv.
På detta sätt parerar man stora kursrörelser i slutet på spartiden.

Värdepapperskunskap

Detta handlar mer om erfarenhet än om något annat. Den som sparat på börserna förr vet att det går upp och ned och kan därför ta större ansvar för sin placering. Detta innebär att man är riskmedveten och då kan man med gott samvete ha ex 100% placerat i aktieindexfonder trots att man har en tidshorisont på 7 år. Det gäller dock att inte överskatta sin kunskap. Av de som anser sig ha rätt kunskap för att daytrada på börsen så är det bara 3% som slår en indexfond, ett enskilt år.

Det gäller att optimera risken, låg risk ger nämligen låg avkastning. Kunskapen ger makt åt investeraren att exempelvis lägga sitt sparande i olika branscher och fördela placeringen geografiskt. I grund och botten är detta enkelt bondförnuft. Lägg inte alla ägg i samma korg!


Inkomster och förmögenhet

Dessa faktorer påverkar investeringen kraftigt eftersom en person med 10 miljoner på banken inte har samma behov av sin PPM pension som den som enbart har 100 tusen kr. Den med stora sidoinkomster eller med stor förmögenhet kan därför ta mer risk och utan vidare ha 100% av kapitalet i en indexfond, hela spartiden.

Fondavgiften - viktig faktor

De flesta fonder idag ligger i index men profilerar sig som ex en miljöfond eller etisk fond. De är i själva verket indexfonder fast med höga avgifter. Avgiften har mycket stor betydelse när det gäller PPM. Detta beror på den långa spar tiderna. I genomsnitt är spartiden i PPM 33 år enligt beräkningar. Premiepensionsmyndigheten har även gjort en beräkning som visar att om du inte har någon avkastning alls så äter 1% avgift upp 28% av din premiepension.

Därför skulle jag välja en indexfond med låga eller inga avgifter. Premiepensionsmyndighetens hemsida är det ställe där du kan byta mellan PPMs stora utbud av fonder.

Ett tips är att sortera fonderna efter avgift.


Källa:
ppm.nu
DN.se: 26 nya miljarder i PPM-fonderna
ekonominyheterna.se: Nya PPM-miljarder

Mer läsning:
AF - "Slutsatsen är att man ska välja billiga indexbärande fonder"
Läs mer!

20071120


Varför är det så få i Sverige som investerar i indexfonder? Trots att all forskning visar på samma sak; indexfonder är investerarens bästa vän. Igen annan sparform ger så hög avkastning på lång sikt som en indexfond. Det som ligger bakom är en tung konservativ traditionalism från de mäktiga bankernas sida. De har svårt att ta in nya produkter i sortimentet. När det dessutom handlar om en produkt som inte ger lika bra avgifter in till banken eller fondbolaget så blir det extra svårt. En indexfond är en placering med en investerings horisont på 5-10 år eller mer. De flesta sparare anser det vara en mycket lång spartid och ser gärna att banken visar dem fonder med kortare löptider och då händer något som inte borde få hända. Placeringsrådgivaren kollar givetvis vilka fonder som gått bäst de senaste tre åren vilket leder till att det är dessa som kunden får se utan eller mycket liten hänsyn tagen till placerarens bästa. Den etablerade forskningen visar nämligen att de fonder som gått bra ett år har mycket svårt att klara sig bra nästa år. Och när en fond gått bra tre år i rad då är risken tom större. Vad ska man göra? Ja, utbildningen av finansiella rådgivare måste bli bättre. De måste känna till och fullständigt förstå den effektiva marknaden och känna till grundläggande vetenskapliga fakta som varit kända sedan början på 1900-talet då den finansiella matematiken grundades av Louis Bachelier. Han utveklade teorin om Random Walk vilken sedan dess utvecklats flera gånger. Louis Bachelier blev inte erkänd av sin tid. Först långt efter hans död, 1946, började vetenskapen förstå vilket matematiskt geni han var och hans arbete från år 1900 belv först riktigt uppmärksammat på 1960-1970 talet och ledde så småningom till att andra matematiker, "Black and Scholes" som byggde vidare på hans forskning fick riksbankens ekonomipris till minne av Alfred Nobel. Denna teori som är bevisad många gånger säger att det är omöjligt att kunna förutsäga en akties kurs på grundval av hur aktien har utvecklats tidigare. Det är helt enkelt inte möjligt att kunna förutsäga marknaden! Ändå lever många gott på att folk i gemen tror på att de kan det. Detta är bevisat gång på gång men det är bara i akademiska kretsar man känner till det. Det ligger något av en religiös övertro på bankernas fondförvaltare.





Kommentarer:

nicke sa...
Ja, det är ju bara att gå in på Morningstar och kolla vilka fonder som gått bäst de senaste 10 och senaste 5 åren.
Indexfonder i topp! Vinner som sagt alltid i längden!
Att inte folk fattar...
26 januari 2008 01.10


David Winther sa...
Det tråkiga med Morningstar är att de har fondkurser som är ännu längre än tio år tillbaka i sin databas, men redovisar inte de siffrorna. Då hade man verkligen fått se vilken enorm skillnad det är mellan aktivt förvaltade fonder och indexfonder.

Men tyvärr är inte Morningstar oberoende. jag citerar en annan part, Jesper Strandberg på Placera Nu.

"Ingen ska ju tro att Lindmark och de anställda på Morningstar får sina löner betalda av den ringa annonsering som sker på hemsidan. Nej, intäkterna kommer från fondbolag som köper tjänster av Morningstar. Det kanske är de amerikanska ägarnas policy att hålla sina kunder bakom ryggen. Det är ytterst prekärt om Lindmark i sin yrkesroll inte vågar bita den hand som föder honom. Det vore på sin plats om Morningstar offentliggör vilka fondbolag de har som kunder och vad de betalar."

Å andra sidan så får Jesper Strandberg betalt av Avanza...
26 januari 2008 10.40
Läs mer!

20071116

Aftonbladet skriver om en kvinna med tur; hon tjänade miljoner som massör på ett litet företag som heter Google... Hon hade tur, inse det. Statistiken visar att det går ca 32 förlorare på varje vinnare på börsen.

Detta gäller aktiva placerare. Passiv placering på lång sikt har dock helt andra siffror. Det gäller att vara smart och inte bry sig om börsens svängningar. Placera passivt. Håll huvudet kallt, så ger börsen ca 10 % per år.

Antag att du placerar 1000 kr i månaden under 40 år:
  • En genomsnittlig aktiefond skulle ge dig ca 3,8 miljoner kr med 1,5% avgift
  • En indexfond skulle ge dig 5,3 miljoner kr med 0,3 % avgift
En skillnad på 1,5 miljoner kr.
Läs mer!

Spara med ränta på ränta istället för att låna med ränta på ränta! Detta borde man få lära sig i grundskolan. Dessutom måste lagstiftningen se till att människors ekonomiska liv inte förstörs redan i ungdomen. Att börja vuxenlivet som lurad och skuldsatt ger en fadd eftersmak som pensionär.

Ockerlagstifningen är fullständigt tandlös!

När en skuld på 3000 kr växer till 5000 kr på ett år så är räntan 2000 kr. I procent blir det räntan delat med ursprunglig summa gånger 100 vilket medför 2000kr/3000 kr X 100 = drygt 66%

Om inte 66% ränta är ocker så vet inte jag vad ocker är.


källa:
hd.se - Ingrip mot snabblånen

Läs mer!

20071110

Varför satsa din slantar i något om bara ger tillbaka kanske 60% av det du investerat? Det är vad du får på vissa lotterier, vadslagning, spel och poker. Om du däremot sätter 100 kr i en svensk indexfond så får du tillbaka 110kr per år i genomsnitt. Vissa år går minus 50% och andra år går plus 60% men snittet är i alla fall 10% på plussidan.

Det finns en psykologi bakom detta med lotteriet som gör att den som tar lotten blir rejält lurad. Det liggger nämligen till så i människans psyke att hon har betydligt lättare att komma ihåg en vinst än en förlust. Dettta är ett av speldjävulens bästa vapen. Majoriteten av spelarna går omkring och tror att de går med vinst och att det är andra som förlorar pengar.

Det andra stora vapnet som speldjävulen använder är vanföreställningen att man kan vinna pengar på spel och dobbel. Men det är inte matematiskt möjligt att vinna! Jo, säger den hjärntvättade spelaren, det kan man visst det! och fortsätter -" Jag såg idag i tv att en person van 22 miljoner på v75, så man kan visst vinna!" LURAD! Den som vann får stora rubriker och därmed stort utrymme i allas medvetande men förlorarna som är mångdubbelt fler får inget utrymme och därmed är de helt bortglömda.

Chansen att vinna är så försumligt liten att det i praktiken inte är någon som vinner. Det är en så matematiskt liten chans att bli en storvinnare så det är inget att räkna med för den enskilde individen. Men i medvetandet på den lurade spelaren är vinnarchansen enormt mycket större än risken att förlora.

Speldjävulens tredje vapen är att inbilla spelaren att insatsen är försumligt liten. - "jag spelar ju bara för 200 kr i veckan", säger den lurade spelaren. Spelbegäret är ofta något som håller i sig ett helt liv och det är inte ovanligt med spelare som spelat i 40-50 eller tom 60 år i sträck. Dessa spelare har fått en och annan vinst men även dem har de spelat bort.

Om de hade satsat 200 kr i veckan under en 50 års period så rör det sig om 200 kr x52 veckor x 50 år = 520 000 kr nominellt. Hade spelaren istället satsat pengarna i en svensk indexfond med 10% avkastning hade han haft 13 miljoner kr.
Läs mer!

20071107

"Unga riskerar att råka illa ut". Så uttrycker dn.se konsekvenserna av att vi idag inte har någon obligatorisk ekonomi i grundskolan. Givetvis blir resultatet brister senare i vuxenlivet för de som inte läser ekonomi frivilligt.

"Det finns alldeles för lite kunskap om sparande", tycker Mika Burman Götz, vd för Unga aktiesparare. Hon räknar upp de fem värsta fallgroparna för en god ekonomi;

  1. Du är ett offer för småutgifterna. - impulsköp, detta medför att man saknar en buffert.
  2. Du lånar i stället för att spara för att köpa prylar.- Lån ska bara tas för att göra investeringar som ger mer i avkastning än vad räntan kostar. Till exempel om du i framtiden köper en bostad.
  3. Du sätter sparpengarna på ett och samma ställe. - dålig diversifiering ex köper man bara två aktieslag i samma bransch eller som har verksamhet i samma geografiska region.
  4. Du vet inte vad du köper. - man handlar på måfå utan att jämföra produkter både när det gäller sparande och andra prylar
  5. Du lever bara för dagen. - man satsar kortsiktigt istället för på pensionsförsäkringen som är enormt viktig för dagens unga.

Jag skulle vilja trycka extra hårt på nummer 5. Se befolkningspyramiden. När man inser att pensionspengarna är kraftigt reducerade tills dagens ungdomar går i pension så förstår man att man måste spara själv. Folkhemmet är ingen garanti för dagens ungdom. Med dagens beräkningar kommer de att få leva på halva sin lön som pensionärer om de inte sparar själva.

Detta är något som grundskolan borde lära ut. Jag hade tur och hade en lärare, i högstadiet som i samhällskunskapsundervisningen både lärde oss att spara och tom att deklarera. På den tiden fanns det inga förenklade självdeklarationer. Tack Erik B!

Lögner styr investeraren

En sådan undervisning ska givetvis vara grundad på vetenskap och beprövad erfarenhet. Idag kan fondbolag och lurendrejare slå i folk vad som helst när det gäller investeringar. En sådan modern myt är att det idag skulle finnas datorprogram eller finansgenier som kan överlista börsen och tjäna storkovan på att vara smartare än alla andra investerare. Så det räcker alltså för banken att anställa en sådan att sköta en fond och så har man den perfekta investeringen. Lögn!

Idag är det team som styr superdatorer vilka investerar och supersnabbt parerar rörelser på börsen och ingen enskild människa kan idag göra enorma vinster på börsen utan att ha tur och då kan man lika gärna investera i Lotto eller en enarmad bandit. En enarmad bandit ger dock tillbaka 98-99 kr på varje satsad hundralapp. Börsen ger 110 kr på ett år.

Sanningen finns i index

Det enda rätta är att investera i en indexfond - förvånande nog så ger den på lång sikt mer än andra fonder eftersom den har lägre avgifter som ett resultat av en mycket enkel förvaltning. Vet du vad som är världens enklaste jobb; Jo, förvaltare för en indexfond. Det är bara att följa John! Förvaltaren behöver bara kopiera börsen som helhet. Och på detta sätt får man 10% avkastning per år. (En erfaren indexfondsförvaltare kan kanske få någon procent till i avkastning genom enklare fundamental analys.) För en tidshorisont på 7 år eller mer är indexfonden helt överlägsen som sparform. Fondbolagen är mycket medvetna om detta och redovisar sällan historik längre än 10 år.

Sanningar som är vetenskapligt bevisade - sådant borde grundskolan lära ut.
--

Relaterat:
Färre unga äger aktier
Ekonomer kräver ekonomi i skolan
Skolan borde lära ut privatekonomi
Aktiespararna missnöjda med alliansen
Odell ska lära svenskarna sköta sin privatekonomi
Läs mer!

20071102

Varför betala hög avgift för en miljöfond när du får en lika miljövänlig fond i en indexfond? Spararna blir lurade igen denna gång med etiketten miljöfond. Visst är det en miljöfond men den är lika etisk som en etisk indexfond.

Förvaltarna menar att de flesta bolag i dag har en miljöprofil och därför kvalar alla bolag in i en etisk miljöfond.

DN skriver;


En jämförelse med indexfonderna visar tydligt på likheten. Kursutvecklingen för nästan alla etiska fonder följer börsens index. Trots det är avgifterna oftast höga. Den högsta avgiften är till exempel 1.500 kronor högre om året för en person med 100.000 sparade kronor jämfört med den billigaste indexfonden.

Hur är det då med övriga etiska placeringar ? DN fortsätter;


De flesta fonderna placerar till exempel inte i företag som producerar vapen, alkohol eller tobak. Men eftersom få av de stora svenska börsbolagen direkt tillverkar något av detta har det ingen påverkan på urvalet.


Ett plus till fondbolagen är dock att de försöker påverka de bolag de investerar i mot en mer etisk utveckling genom samtal med dem.

Slutsatsen blir dock att investeraren bör hålla sig till indexfonder, då blir investeringen automatiskt etisk, åtminstone lika etisk som i de etiska aktiefonerna. Dn skriver även att fondbolagen försöker vädja till kundernas dåliga samveten men miljöfonderna är bara en ny förpackning på samma gamla produkt.

Klicka på bilden för förstoring




Läs mer!