Indexfonder vinner i längden

20131015

Nobelpriset i ekonomi gick i år 2013 till rätt personer. Vetenskapsmän som studerat marknadsrörelser.


Professor Eugene Fama tillsammans med Professor Kennth French bevisade att börsen rör sig slumpartat och därmed är den enda vettiga investeringen på lång sikt indexfonder. Eller som Kungliga Vetenskapsakademien uttrycker det hela:


"I en serie studier från 1960-talet och framåt visade Eugene Fama och andra forskare att aktiekurser är väldigt svåra att förutse på kort sikt och att ny information påverkar priserna så gott som omedelbart. Dessa resultat fick inte bara ett stort inflytande inom forskningen, utan påverkade också marknaderna i praktiken. Framväxten av så kallade indexfonder världen över är ett viktigt exempel."

Professor Eugene Fama är idag engangerad i en av världens största företag som säljer indexfonder Dimensional Fund Advisors.
Professor Robert Schiller visade att aktiekurser går att förutse men bara på lång sikt vilket är ytterligare en faktor som talar för att man ska investera i indexfonder. Professor Lars Peter Hansen utvecklade verktyg för att statistiskt kunna utvärdera marknadens prisrörelser.

Källor:
Kungliga Vetenskapsakademien om Ekonomipriset 2013
LaTimes Three Americans win Nobel Prize in economics
Index Fund Advisors om Eugene Fama
Läs mer!

20130911

Efter att ha använt en engångshyvel i sex månader så har jag lagt ut mer pengar på plåster än det skulle kosta att byta hyvel två gånger i veckan. :) Men man kan utan vidare använda en engångshyvel mer än en gång.

Läs mer!

20130815

För att travestera på Shakespeare så är det kanske inte två B eller två B som är frågan utan om man ska binda elpriset och boräntan eller inte. Men frågan kan vara lika ödesmättad ur ekonomisk synvinkel då det i bland handlar om att vara eller inte vara.

Historiskt sett så har de som haft rörlig boränta och rörligt elpris tjänat på det.

Men då måste man vara beredd på att det rörliga priset eller räntan under kortare perioder varit högre än det fasta priset. Har du god ekonomi så ring ditt elbolag eller bank och be att få rörligt.

Men har du små marginaler och inte vågar ta några som helst risker så bind. Speciellt om det handlar om att vara eller inte vara.

Den största nackdelen med att binda talas det dock tyst om. Det är att om du bundit din ränta eller ditt elpris så har du inte bara bundit priset utan även leverantören. Du sitter där i fällan utan att kunna byta bank eller elbolag förrän bindningstiden gått ut. Utöver det så när avtalstiden löper ut så förnyas det automatiskt så om du inte hör av dig till exempelvis banken så binds ditt lån om automatiskt.

Helst så vill bolagen dessutom att man har flera bindningtider som varvar varandra på exempelvis 1, 2 och 3 år. Då är du riktigt fast eftersom du då aldrig är helt obunden och därmed kan du inte flytta till en konkurrent. Du är bunden.

Källa:
AF - Spara tusenlappar på elräkningen
SvD - Lånet bands om automatiskt

Mer läsning:
SvD - Baksidan med bundna räntor
di.se - Så mycket förlorar du på att binda

Jämför elbolag
Elpriskollen.se

Att binda sig kan vara en farlig fälla.
Compricer

Jämför bolån
Compriser
Combolan

Kolla in fler Spartips.
Läs mer!

20130526

När TV-meteorologer säger att det ska bli regn eller inte regn så har de 40-60 procent rätt om morgondagen. Det är anmärkningsvärt eftersom om de alltid sa att det inte skulle regna skulle de ha 86,3 procent rätt.

Men meteorologer är genier jämfört med aktieanalytiker.

Aktieråd är värdelösa jämfört med att investera i en indexfond. När 32 olika marknadsbrev jämfördes med S&P 500 Index över en 10-årsperiod, så slog inte ett enda av dem marknadsindexet.

Forskare studerade 15 000 förutsägelser av 237 stycken marknadsbrev och konkluderade att ”Det finns inga bevis att marknadsbrev kan förutsäga marknaden”.

Källa:
Undersökning ger TV-meteorologer underkänt
IFA


Mer läsning
di.se Aktieanalytiker sämsta prognosmakarna
Läs mer!

20130418


Skandia har startat egna etiska indexfonder. De har ordet "Exponering" i namnet istället för index eller indexfond vilket är något förvirrande.

Exempelvis heter Skandias indexfonder i regionerna Europa, Nordamerika: Skandia Europa Exonering respektive Skandia Nordamerika Exponering.
Skandia ödmjukar sig med indexfonder

I och med att Skandia lanserar dessa fonder kastar de ut indexfonderna från Handelsbanken som varit mycket populära och gjort succé. Skandia tar ut en avgift på 0,4 procent på sina egna indexfonder.

Detta är ett klart framsteg och modigt gjort av Skandia att på detta sätt visa ödmjukhet och gå ifrån den inställning bolaget haft att inte ha indexfonder i sitt utbud.

>Källa:
Skandia lanserar indexfonder
Läs mer!

20130326

Detta tips är speciellt bra när den lokala valutan är stark - då får man helt enkelt mer för pengarna. I skrivande stund kan man utan vidare spara 50 procent på att handla utomlands för vissa varor.

Men man får också se upp med andra varor. Ska du exempelvis köpa en dator så kanske du inte vill ha ett engelskt tangentbord. Men köper man ett par skor spelar det inte så stor roll om manualen är på ett annat språk.

Källa:
AF: Svag näthandel trots stark krona
Läs mer!

20130317

Det finns flera anledningar till att undvika sparande på konto i bank. Den viktigaste är att avkastningen är usel men här kommer en till:
En bank run i Berlin 1931. 

Dina pengar kan konfiskeras.

På cypern planerar politikerna att konfiskera "9,9 procent för banktillgodohavanden på 100 000 euro och därutöver. De som har mindre tillgångar betalar 6,75 procent och det blir även skatt på ränteinkomsterna."

Det är en riskabel politik som kan sluta men en s. k. bank run där kunderna föröker ta ut sina pengar från bankerna för att skydda dem. Det går dock inte att ta ut alla pengar eftersom bankerna bara har en bråkdel av pengarna. Detta gör att bankerna kan tvingas stänga ned verksamheten och det kan får allvarliga konsekvenser för hela systemet.

Långsiktigt sparande ska man alltså inte ha på bankkonto. Givetvis behöver de flesta lite transaktionspengar på konto men ha inte stora pengar där.

Mer läsning:

Miljardstöd till Cypern

UPPDATERING 131015

IMF går ut med ett chokcförslag att konfiskera upp till 10 procent av spararnas pengar

In English:



Why today’s Cyprus bailout could be the start of the next financial crisis
Cyprus: panic as savings levy is imposed | World news | guardian.co.uk
Depositors Pay Price in Cyprus Bailout Deal - WSJ.com
Facing Bailout Tax, Cypriots Try to Get Cash Out of Banks - NYTimes.com
Cyprus' savers bear brunt of eurozone bailout - Business - ABC News (Australian Broadcasting Corporation)
Cyprus gets $13 billion bailout, must crack down on banking - CNN.com
Läs mer!

20130223

Om du bara använder ett konto så spenderar du 10 procent mindre pengar än om du har flera konton att spendera från enligt en artikel i Aftonbladet som citerar Huffington Post.

Men det är en liten besparing i jämförelse med om du använder kontanter då du sparar mycket mer. Kolla in denna artikel:

Spartips - spara 55% på att handla kontant, skippa plastkortet




Läs mer!