Aftonbladet har idag en ekonomiartikel som är grundad på vetenskap och beprövad erfarenhet. (Nej jag är inte ironisk!) Bra gjort av Aftonbladet. Tidningens strålande journalist Arne Höök har bland annat gjort en sammanställning av 9 olika fondpaket:
Utöver det skulle jag även vilja tipsa om:
Nordea Indexfond Sverige
Avgift: 0,4 procent
Utveckling i år: +51,3 procent. (091205)
Källa:
Tomtens bästa fonder
"9 bra aktie-paket under julgranen – så mycket gav de i år
Pengar till barn och barnbarn växer tryggast och bäst i breda indexfonder med låga avgifter. Här är åtta bra val – och en indexfond med svenska aktier och 0-avgift.Avanza Zero
Avgift: 0 procent
Utveckling i år: +47 procent
SEB Europa Indexfond
Avgift: 0,4 procent
Utveckling i år: + 21 procent
SEB Etisk Global Indexfond
Avgift: 0,4 procent
Ut veckling i år: + 21 procent
Swedbank Robur indexfond USA
Avgift: 0,4 procent
Utveckling i år: + 11 procent
SEB USA Indexfond
Avgift : 0,4 procent
Utveckling i år: + 15 procent
Swedbank Robur Indexfond Asien
Avgift: 0,4 procent
Utveckling i år: + 37 procent
Swedbank Indexfond Europa
Avgift 0,4 procent
Utveckling i år: +18 procent
Handelsbanken
Europafond index
Avgift: 0,5 procent
Utveckling i år: + 23 procent
Handelsbanken Global Etisk Index
Avgift: 0,8 procent
Utveckling i år: + 16 procen " (sic!)
Utöver det skulle jag även vilja tipsa om:
Nordea Indexfond Sverige
Avgift: 0,4 procent
Utveckling i år: +51,3 procent. (091205)
Källa:
Tomtens bästa fonder
Öhh, detta med indexfonder fattar jag noll av. Sen pratas det ju bara om barn och barnbarn, vi andra då ska inte vi ha pengar i indexfonder då? Får man röra pengarna när de ligger i fonden? Kan man förlora pengarna? Vilka risker finns det?
SvaraRaderaLäste lite under rubriken här på sidan "Vad är en indexfond?", men det var mycket att lära sig på en gång. Har aldrig haft lätt för detta med siffror och matematik så för mig känns det extra tungt att förstå allt.
Är själv intresserad av att få ränta på mina pengar, har inte mycket pengar men några ören har man väl. Har själv Swedbank. Funderar på att sätta in en del av mina pengar på ett s.k. e-konto för där lär det i alla fall finnas lite ränta (säkert skräplite ränta, men vad ska man göra...) . Förr så fick jag lite ränta på min vanliga konto, men för några år sedan hände det något som jag inte förstår, bankerna slutade ge ränta. Men som sagt får väl se om jag kan öppna ett e-konto, även om det bara ger 50 öre i månaden (?) så är det i alla fall något, och något känns bättre än inget.
Hej så länge.
Alla kan spara i en indexfond - det är en högriskplacering men om man vill fördela risken över tiden så skulle jag rekommendera att månadsspara.
SvaraRaderaEn indexfond är en fond som är passivt förvaltad och den blir därigenom billigare än vanliga fonder och därför ger den bättre avkastning över tiden.
Den består av alla aktier i ett index och kan förvaltas av en dator istället för en människa. Datorn behöver ingen lön bara lite ström. Billigt med andra ord och därmed slår den vanliga fonder när man räknar in avgiften.
Jag skulle i dagsläget inte rekommendera e-konto eller något annat konto heller pga det dåliga ränteläget.
SvaraRaderaDe slantar som du inte målsparar dvs inte ska gå till ett speciellt mål inom 5 år kan du med gott samvete sätta in i en indexfond.
Men gör det månadsvis. Har du exempelvis 100 000 kr att placera så placera exempelvis 3000 kr i månaden i globala indexfonder. På så sätt så minskar du risken att placera alla pengarna i en topp i marknaden.
1. Man kan förlora pengar. Men risken är mindre i en indexfond än i en aktivt förvaltad fond.
SvaraRadera2. Du får röra pengarna som ligger i fonden. Du kan ta ut dem när som helst men om du ska satsa i indexfonder så satsa långsiktigt över flera års tid.
3. Risken i en indexfond är den så kallade marknadsrisken. Det vill säga kursen i en indexfond påverkas väldigt lite av vad som pågår i ett enskilt aktiebolag. Den påverkas av konjunkturerna över tiden.
Om du väljer globala indexfonder så behöver du heller inte oroa dig så mycket för vad som sker i ett enskilt land eller bransch. Men om du satsar alla dina slantar i ex en svensk indexfond så påverkas du mycket av just svensk konjunktur och blir beroende av att det ska gå bra för sverige.
Okej, bra det. Även om jag inte förstår allt, men ämnet ekonomi är inte min starka sida. Men då handlar det om aktier då tänker jag mig.
SvaraRaderaJag vågar inte ens köpa aktier för det verkar vara för svårt för mig. Men det är en process tror jag detta med att lära sig om saker. Undrar om man kan köpa aktier via datorn nuförtiden utan att behöva besöka sin bank? (det kanske redan går och har gått i hundra år, men jag är lite gammaldags så jag hänger inte med i svängarna).
Sen är det väl så här med mig att när man går in i en bank så känns det lite högtidligt, för mig hade det gärna fått se ut lite mer alldagligt på bankerna (på bankkontorena), jag känner mig nästan som en bondlurk när jag står inne på banken, och det känns inte bra. Nä du David, jag får väl se om det går att köpa aktier hemifrån, och sedan så blir jag som George Soros och blir rik och köper upp David Winthers rättigheter till sin egen själ (allting har en prislapp vet du).
En helt annan sak: "Google" pryder sin sida med den där Karl-Alfred för tillfället (han med spenaten vet du), det är ganska roligt att se. Vad tycker du om Karl-Alfred?
För det första så går det utmärkt att handla akter eller fonder från alla banker värda namnet idag via Internet.
SvaraRaderaMen om du är nybörjare så skulle jag rekommendera att du vänder dig till din bank för rådgivning. Det är oftast gratis.
Karl-Alfred är helt Ok. Han är konservativ som jag.