Jag fick ett email idag med frågan vilket månadssparande man skulle välja till barnen hos Länsförsäkringar.
Om vi utgår ifrån att det är ett sparande på lång sikt det vill säga på fem år eller mer så skulle jag rekommendera ett högrisksparande. Ordet högrisk betyder en helt annan sak för en finansiell ekonom än för gemene man - det betyder möjlighet. Möjlighet till mycket bra avkastning med andra ord. Därför ska man alltid välja högriskfonder när man månadssparar med en tidshorisont på fem år eller mer.
När man månadsparar så fördelar man risken över tiden genom att när börsen går ned så får man fler andelar vid varje köp. Många människor säljer när börsen går ned vilket är ett helt felaktigt beteende eftersom det då är extrapris på börsen och då ska man givetvis köpa inte sälja. Jag tror människor har tittat på bio och sett hur aktiehandlare säljer när börsen går ned. Men man ska inte grunda sina investeringar på filmberättelser utan på vetenskap och beprövad erfarenhet och den säger att man ska köpa när börsen går ned.
Vad ska man köpa då?
Men ska som det så fint heter diversifiera sin portfölj. Det innebär på ren svenska att man ska inte lägga alla ägg i samma korg. Man ska fördela sina investeringar globalt och på så sätt så går inte hela portförjen dåligt om det skulle gå dåligt för ett enskilt land eller region.
Dessutom är det en myt att man kan parera börskrascher. Börsen styrs till stora dela av nyheter exempelvis om krig, terrordåd eller naturkatastrofer. Och eftersom börsanalytikerna är värdelösa på att förutspå dessa händelser så är de också usla på att förvalta sina fonder och därför har vetenskapliga data kommit fram till att man ska investera i fonder utan analytiker som aktivt förvaltar fonderna. Man ska alltså välja passivt förvaltade fonder och dessa fonder kallas indexfonder.
Länsförsäkringar har förstått detta och har under 2009 startat tre stycken indexfonder:
Alla tre har en årlig avgift på 0,5 % vilket är fullt acceptabelt. Jag skulle gissa att du får betala ungeför en procent extra för en aktivt förvaltad fond och dessa går dessutom sämre än en indexfond.
Om jag skulle månadspara i Länsförsäkringar till mina barn skulle jag dela upp beloppet i tre delar; 50% skulle jag spara i Länsförsäkringar USA Index och 25% var i Länsförsäkringar Sverige Index och Länsförsäkringar Europa Index.
Det blir lite väl mycket i Europa, exempelvis saknas här Asien och Sydamerika men jag tror det kommer att uppvägas att fördelarna med att de fonder jag valt är indexfonder. Den dag Länsförsäkringar startar en global indexfond så skulle jag nog byta allt mitt sparande till den istället och den dag Länsförsäkringar tillåter att man har sin indexfond i en fondförsäkring skulle jag välja det.
Källa:
Morningstar.se
Länsförsäkringarnas indexfonder fungerar utmärkt i deras fondförsäkringar (i alla fall pensioner) har en del placerat i Sverige index i en fondfrsäkring hos LF.
SvaraRaderaTack för din kommentar.
SvaraRaderaI sådant fall skulle jag välja att spara i en fondförsäkring i mitt eget namn och med barnen som förmånstagare.
Förutom skattefördelen så får man på detta sätt en betydligt bättre kontroll över kapitalet. Inte alla som fyller 18 år är mogna nog att få stora pengar att hantera.